Waar zitten microplastics in?

Waar zitten microplastics in? Het is een vraag die steeds vaker en bovendien ook luider weerklinkt. De zogenaamde “plastic soup” die zich heeft gevormd in onze zeeën en oceanen blijkt heel wat mensen wakker te hebben geschud. Ondanks het feit dat plastic een zeer veelzijdig en bovendien ook praktisch inzetbaar materiaal is, moet het gezegd dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Het belangrijkste nadeel is dat dit materiaal er om bekend staat niet biologisch afbreekbaar te zijn. Uiteindelijk breekt plastic onder invloed van de tand des tijds in zeer kleine stukjes die vervolgens in het milieu terechtkomen en zich daarin opstapelen. Het gaat hierbij aldus om de zogenaamde microplastics die met het blote oog doorgaans niet waarneembaar zijn. Wil jij hier graag meer over ontdekken en vooral kunnen achterhalen in welke producten deze kleine stukjes plastic allemaal terug te vinden zijn? Lees dan vooral snel verder! 

Scrubs als grote boosdoener

Vergis je niet, de vraag “waar zitten microplastics in” valt niet zomaar in één, twee, drie te beantwoorden. Dit komt omdat er op de markt heel wat verschillende soorten producten zijn terug te vinden waarin dit het geval is. Laat ons echter beginnen door te kijken naar wat nu precies de grootste boosdoener is. Wanneer we dat doen kunnen we vaststellen dat dit ongetwijfeld de scrubs zijn. Deze scrubs zijn bedoeld om oude huidcellen te verwijderen. Wat veel mensen niet weten is dat het voornamelijk de microplastics zijn die hierin worden gebruikt als een soort van schuurpapier. De microplastic deeltjes zijn in dit geval zo groot dat ze niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar zijn. 

Het spreekt voor zich dat microplastics niet uitsluitend in scrubs zijn terug te vinden. Tandpasta is ook zo’n bekend product dat er om bekend staat een behoorlijk aantal van deze kleine stukjes plastic te bevatten. Voor menig aantal fabrikanten van tandpasta’s geldt dan ook dat ze in hun producten maar wat graag gebruik maken van plastic deeltjes polyetheen. Dit is meestal terug te vinden in de kleine lettertjes van het product in kwestie. 

Andere producten waar microplastics in zijn terug te vinden 

De bovenstaande producten zijn bekende klassiekers waar altijd een bepaalde hoeveelheid microplastics in zitten. Dit is echter nog lang niet alles is. Microplastics zitten nog in heel wat andere (verzorgings)producten Het gaat hierbij onder meer om de volgende: 

  • Make-up; 
  • Deodorant; 
  • Een solutie voor harde lenzen; 
  • Bepaalde zonnebrandcrèmes; 

Tevens  kunnen microplastics ook opduiken in bijvoorbeeld plastic flessen die gevuld zijn met water of een andere vloeistof. Wil jij er absoluut zeker van kunnen zijn dat jij gebruik gaat maken van producten die geen plastic bevatten? Dan kan het interessant zijn om daarvoor te kijken in de richting van producten die bijvoorbeeld over het “Zero Plastics Inside” label beschikken. Ook verschillende keurmerken hebben er voor gekozen uitsluitend producten op te nemen die niet over microplastics beschikken. Het gaat hierbij dan onder meer om het keurmerk Nordic Ecolabel. Ook hier rekening mee houden kan er voor zorgen dat je de inname van het aantal microplastics aanzienlijk kan beperken.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!