Wat is een adviseur in de Warmtetransitie?

Misschien heb je ooit wel eens gehoord over een adviseur warmtetransitie. Grote kans dat je veel vragen kreeg bij het horen van dit beroep. Waar kan een adviseur in de warmtetransitie mij mee helpen? Of misschien wil ik wel adviseur in de warmtetransitie worden!

Welke vraag er ook in je hoofd zit bij het horen van dit beroep, wij hebben het antwoord voor je uitgepluisd. In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt om erachter te komen wat een adviseur in de warmtetransitie precies doet en waarom ze nodig zijn.

 

Adviseur in de warmtetransitie uitgelicht

Op het gebied van warmte en energie kan je je op veel vlakken laten adviseren. Maar voor wie is een adviseur in de warmtetransitie bedoeld en waar kun je ze vinden als je een adviseur nodig hebt?

Als eerste is het belangrijk om te weten wat de warmtetransitie precies inhoudt.

 

De warmtetransitie is het overschakelen van aardgas naar duurzamere alternatieven die je kunt gebruiken om te koken, voor het verwarmen van je huis en het kraanwater.

 

Hoe duurzaam is jouw woning op deze gebieden? Denk daar eens over na en vraag jezelf af of het handig is om een adviseur in de warmtetransitie in te schakelen. Laat me je vertellen waarom het handig kan zijn om een adviseur in te schakelen.

Wanneer je een adviseur in de warmtetransitie wilt inschakelen, zit daar natuurlijk een doel achter. Het grote doel achter de warmtetransitie is om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Het overstappen naar vernieuwde en vooral duurzamere energie om warmte op te wekken zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot beperkt wordt. Dit is een van de kerndoelen van de energietransitie. Om deze doelen te bereiken moet iedereen een steentje bijdragen. Dit kun jij doen door je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld op warmtetransitie.

 

Energie- en warmtetransitie gelinkt aan elkaar

Wat wordt er dan bedoeld met energietransitie? De energietransitie ligt dicht bij de warmtetransitie. Het enige verschil is de bron waarvoor het bedoeld is. Met energietransitie bedoelen we de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Denk hierbij aan windenergie, zonne-energie of energie dat voortkomt uit waterkracht. Een heel verschil als je dat vergelijkt met fossiele energie, wat wordt opgewekt door verbranding van steenkool, aardolie en aardgas. Bij warmtetransitie wordt deze energie gebruikt voor het verwarmen van een woning. Denk hierbij aan warm water, de bron om te koken en de verwarming.

Kom meer te weten over de energietransitie in deze nieuwe blog over energietransitie in Nederland!

 

Dus wat doet een adviseur in de warmtetransitie?

Een adviseur in de warmtetransitie staat in contact met overheden, warmtebedrijven en woning- en energiecorporaties binnen Nederland. Een adviseur warmtetransitie zorgt voor de ontwikkeling in de woning van fossiele brandstof naar een duurzaam alternatief en brengt alle stakeholders met elkaar in verbinding. De adviseur warmtetransitie geeft een helder inhoudelijk advies over wat je kunt verbeteren in de warmtetransitie en werkt samen aan de ontwikkeling en de realisatie van de warmtesystemen.

 

Welke rol heeft warmtetransitie in het Klimaatakkoord?

In Nederland zijn er klimaatdoelstellingen gesteld. Een van die doelen in het Klimaatakkoord is dat 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in 2050 vrij zijn van aardgas. Hierbij is stap 1 het verduurzamen van 1,5 miljoen woningen die al bestaan. Dit doel moet voor 2023 zijn bereikt.

 

Ruim 70% van de energie die we gebruiken in gebouwen, gaat naar het verwarmen van het gebouw.

 

Uiteindelijk moeten we dus allemaal overschakelen van fossiele energie naar duurzame en ook hernieuwbare energie. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen dit gaat doen? En welke rol speelt een adviseur in de warmtetransitie hierin?

Iedere gemeente heeft hierin een grote rol. De gemeenten zijn namelijk de regisseurs voor de Gebouwde omgeving. Ze moeten ervoor zorgen dat de klimaatplannen in goede banen worden geleid. Zij werken samen met de bewoners, vastgoedeigenaren, netbeheerders en medeoverheden. In 2021 is zo een Transitievisie voor warmte vastgesteld.

 

Wat gaat de Transitievisie warmte ons brengen?

De Transitievisie warmte die is vastgesteld eind 2021 geeft ons perspectief en een richting waar we heen moeten werken. Het is de eerste stap richting een aardgasvrije Gebouwde omgeving. Veel huizen zijn in dezelfde periode gebouwd of zijn op dezelfde manier gebouwd. De warmtetransitie ontwikkelingen wordt hierdoor per wijk beschreven. Het is de bedoeling dat de huizen geoptimaliseerd worden binnen de isolatie van muren, daken, vloeren en type glas.

Nadat de Transitievisie is vastgesteld, kunnen er wijkuitvoeringsplannen gemaakt worden. Wat staat er in zo’n plan?

 

Een wijkuitvoeringsplan beschrijft de aanpak om de wijk geheel aardgasvrij te gaan verwarmen.

 

De stappen die bewoners, gemeenten en betrokken moeten nemen staan in het wijkuitvoeringsplan beschreven. Vaak wordt er gevraagd om één of meer alternatieven te realiseren voor de warmtevoorzieningen. Hier komt dus ook een adviseur in de warmtetransitie te pas. Een adviseur in de warmtetransitie kan ervoor zorgen dat de doelen worden versneld en uitvoerbaar worden gemaakt.

Door deze alternatieven kunnen de klimaatdoelstellingen worden behaald die zijn beschreven in het Klimaatakkoord.

 

Waar kun je een adviseur in de warmtetransitie vinden?

Aan het begin van dit artikel kwamen er twee vragen aan bod. De eerste was: Waar kan een adviseur in de warmtetransitie mij mee kon helpen? Hopelijk heb je gedurende het lezen van dit artikel daar je antwoord op gevonden. Nu wil je misschien wel weten waar je een adviseur in de warmtetransitie kunt vinden. Ook daarop geven we graag antwoord. We hebben een aantal bedrijven op een rijtje gezet die gespecialiseerd zijn in warmtetransitie en jou kunnen helpen met het behalen van je duurzame doelstellingen.

 

 

De tweede vraag was of je misschien wel zelf adviseur in de warmtetransitie wilde worden. Waar kun je dan solliciteren? Uiteraard zijn we er ook om antwoord te geven op die vraag!

Op ons eigen vacatureplatform zijn geregeld vacatures te vinden die de warmtetransitie betreffen. Het is dus zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen en al je mogelijkheden te ontdekken op zo’n groot duurzaam vacatureplatform.

 

Ook zijn we er voor je als je ambities ergens anders liggen dan bij de warmtetransitie. Op Sustainablejobs.nl vind je namelijk oneindig veel duurzame vacatures die wel bij jouw ambities aansluiten. Of je nou wilt werken in fashion, software, human resources of juist freelance opdrachten wilt bemachtigen. Alles is mogelijk bij Sustainablejobs.nl!

Meer weten over banen in de duurzame energie? Klik hier!

Meer weten over banen in de duurzaamheidsadviseur? Klik hier!

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.