Wat komt er kijken bij elektrisch rijden?

De laatste jaren is elektrisch rijden enorm toegenomen in populariteit. Met de toenemende druk op de natuur is dat natuurlijk een positieve verandering. Maar toch heeft het elektrisch rijden ook nog wel wat haken en ogen. Wat komt er nu allemaal kijken bij elektrisch rijden? Wij vertellen het je kort in deze blog.

1. Het opladen

Iets waar je, zeker in het begin, erg aan moet wennen is het opladen van je auto. Indien je een hybride gaat rijden heb je nog een mogelijkheid om op benzine te rijden, maar de volledig elektrische auto’s kunnen alleen rijden op stroom. Echter gaat het opladen van een elektrische auto een stuk minder snel dan het voltanken van een benzineauto. Je ziet dan ook dat de meeste mensen er voor kiezen om de auto ‘s nachts op te laden. Als jij geen kabel uit je raam wilt hangen, is het plaatsen van een laadpaal thuis een goede optie voor je. Hiermee kun je eenvoudig je auto opladen, zonder dat je iedere keer weer de kabel uit je raam hoeft te hangen. 

2. De kosten

In het begin zul je ook even moeten wennen aan de kosten. De aanschaf van een elektrische auto is nog wel wat duurder dan een vergelijkbaar benzine model, maar als je er eenmaal een hebt aangeschaft zul je een stuk minder kosten hebben dan bij een benzine auto. Het opladen van een auto kost je namelijk zo’n 20 euro per volle tank. Met een benzine auto heb je hier nog geen 15 liter voor. Echter moet je langs de snelweg wel rekening houden met hogere prijzen om te “tanken”. Bij een Fastned charger betaal je al snel het dubbele van wat je thuis per KwH betaalt. Houd dus goed bij wat de kosten zijn, zodat je hier een goede inschatting van de maandelijkse kosten voor kunt maken. 

3. Onderhoud

Het onderhoud aan een elektrische auto is vele malen minder dan een vergelijkbare benzine auto. Elektrische auto’s zijn namelijk zo goed als onderhoudsvrij. Bij een Tesla wordt zelfs gezegd dat een beurt pas nodig is na 80.000 kilometer! Daar staat dan wel weer tegenover dat de reparaties die wel uitgevoerd moeten worden vaak een stuk complexer (en dus duurder) zijn dan die bij een benzine auto. Reken je dus (nog) niet te rijk. Echter is de verwachting dat ook de kosten van dit soort onderhouds- en reparatiewerkzaamheden in de toekomst minder duur wordt. Simpelweg omdat meer monteurs dan ervaring hebben met elektrische auto’s en de onderdelen ook steeds goedkoper worden.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!