10 meest duurzame bedrijven sustainablejobs.nl

Wat zijn de 10 meest duurzame bedrijven van Nederland?

Wat de 10 meest duurzame bedrijven van Nederland zijn, bepaal jij als consument. 82% van de Nederlandse bedrijven heeft in 2023 maatregelen genomen om duurzamer te worden. 

De 10 meest duurzame bedrijven van 2023 volgens de Nederlandse consumenten zijn:

 • Tony’s Chocolonely
 • De Vegetarische Slager
 • Valess
 • Dopper
 • Zonnatura
 • ANWB
 • Greenchoice
 • Dille & Kamille
 • Vandebron
 • IKEA

Wat zijn duurzame bedrijven in Nederland?

Er zijn in Nederland 4 hulpmiddelen die worden gebruikt om bedrijven duurzamer te maken:

 • B-corporation certificering (607 gecertificeerde B-corp bedrijven)
 • ISO 26000 (123 bedrijven met MVO zelfverklaring ISO 26000)
 • MVO-prestatieladder (198 gecertificeerde bedrijven)
 • CO2-prestatieladder (1346 certificaathouders)

Daarnaast zijn er commerciële partijen die hulpmiddelen bieden waarmee bedrijfsvoering duurzamer gemaakt kan worden. Management systemen, software, adviesbureaus en duurzame financiering zijn voorbeelden hiervan. Het CBS publiceerde begin september 2023 dat 82% van de Nederlandse bedrijven maatregelen heeft genomen om te verduurzamen. Om te bepalen welke 10 bedrijven het meest duurzaam zijn, bestaat er geen onafhankelijk meetinstrument. Totaal zijn er 2274 bedrijven gecertificeerd op het gebied van verduurzaming!

Wat hebben de duurzame bedrijven van Nederland gedaan?

Uit het onderzoek van het CBS komt naar voren dat maatregelen op het gebied van energieverbruik het populairst zijn. Daarna komen maatregelen omtrent circulaire economie. Pas daarna worden maatregelen genoemd die de uitstoot van CO2 en andere stoffen verminderen. 

Het grootste deel van de bedrijven combineert deze drie duurzame ingrepen.

Opvallend is dat er geen verbetering wordt genoemd op het sociale vlak zoals gendergelijkheid of sociale veiligheid op de werkvloer. Toch is dit een belangrijk deel van de Sustainable Development Goals. In een andere publicatie van het CBS: ‘Monitor Brede Welvaart en de Sustainable Development Goals 2023’ wordt duidelijk dat Nederland wel sociaal verduurzaamd. Op het gebied van kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, waardig werk en de arbeid- vrije tijd verhouding gaan we er op vooruit.

De 10 meest duurzame bedrijven van Nederland volgens jou.

Terug naar de bedrijven waarvan jij vindt dat ze het meest duurzaam zijn. Daar gaat het uiteindelijk om. Bedrijven waarvan we vinden dat ze goed doen en daarom kopen we hun producten. Bedrijven waarvan we vinden dat ze het kwaad vertegenwoordigen laten we links liggen. Tenzij we hun producten als onmisbaar achten, zoals brandstof en staal bijvoorbeeld.

Tony’s Chocolonely

 • Tony’s Chocolonely betaalt voor eerlijke beloning en creëert goede arbeidsomstandigheden voor cacaoboeren. Het is transparant over waar hun cacao vandaan komt om slavernij in de chocolade-industrie tegen te gaan. Bovendien wordt hun chocolade verpakt in duurzame verpakkingen.

De Vegetarische Slager

 • De Vegetarische Slager produceert hoogwaardige plantaardige vleesvervangers, waardoor de milieu-impact van de vleesindustrie vermindert. Daarnaast zetten ze zich in voor dierenwelzijn en stimuleren hun producten bewuste voedingskeuzes voor een duurzamere toekomst.

Valess

 • Valess richt zich op de productie van vleesvervangers met een lage ecologische voetafdruk. Dit resulteert in minder landgebruik en een lagere broeikasgasuitstoot. Er wordt geen gebruik gemaakt van vlees in hun producten, waardoor ze een milieuvriendelijker en diervriendelijker alternatief bieden voor traditionele vleesconsumptie.
10-meest-duurzame-bedrijven-sustainablejobs.nl

Dopper

 • Dopper produceert herbruikbare waterflessen wat consumenten aanmoedigt om plastic wegwerpflessen te vermijden. Dat draagt bij aan het verminderen van de plasticvervuiling in oceanen. Daarnaast werkt Dopper mee aan schoon drinkwaterprojecten en onderwijsinitiatieven, waardoor ze een positieve impact hebben op gemeenschappen.

Zonnatura

 • Zonnatura verkoopt biologische en natuurlijke voedingsproducten. Die producten worden op een verantwoorde manier geteeld en geproduceerd, wat minder schadelijk is voor het milieu. Boeren en producenten ontvangen een eerlijke prijs en consumenten kunnen kiezen met aandacht voor duurzaamheid en gezondheid.

ANWB

 • De ANWB stimuleert groene mobiliteit en wil de milieu-impact van het wegverkeer verminderen. Bijvoorbeeld door elektrisch rijden te promoten en wegen veiliger en duurzamer te maken. De organisatie werkt mee aan duurzame toerisme-initiatieven. Hiermee willen ze bijdragen aan het behoud van natuurlijke landschappen en ecologische diversiteit.

Greenchoice

 • Greenchoice levert groene energie die voornamelijk wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot en versnelt de transitie naar schone energiebronnen. Greenchoice zet zich in voor het verduurzamen van de samenleving door bewustwording over energiebesparing te vergroten.

Dille & Kamille

 • Dille & Kamille verkoopt natuurlijke en ambachtelijke producten. Hun missie is bijdragen aan een bewuste, milieuvriendelijke levensstijl en duurzame consumptie. Hierbij zijn ecologische principes, zoals het verminderen van verpakkingsafval, een van hun methodes.

Vandebron

 • Vandebron is een duurzaam bedrijf dat consumenten de mogelijkheid biedt om groene energie rechtstreeks van lokale producenten te kopen. Daarmee wordt de transitie naar hernieuwbare energiebronnen en de vermindering van CO2-uitstoot bevorderd. Het bedrijf stimuleert duurzame-energieprojecten en werkt aan het vergroten van bewustzijn over energiebesparing.

IKEA

 • IKEA zet zich in voor het verminderen van hun milieu-impact door gebruik te maken van duurzame materialen. Het bedrijf maakt gebruik van energiezuinige technologieën en minimaliseert hun afval. Daarnaast stimuleert IKEA hergebruik en recycling. In 2030 wil IKEA klimaatpositief zijn. Dat betekent dat ze meer CO2 opvangen dan uitstoten.

Deze lijst met de 10 meest duurzame bedrijven van Nederland wordt samengesteld door de Sustainable Brand Index™. Elk jaar worden merken geselecteerd uit verschillende sectoren. De criteria omvatten het marktaandeel, omzet en merkbekendheid. 

Het doel van deze criteria is om een selectie te maken die de merken weerspiegelt die consumenten in hun dagelijks leven tegenkomen. Merken kunnen niet kiezen om wel of niet in het onderzoek te worden opgenomen, en de resultaten zijn openbaar.

Kijk snel in onze database met duurzame bedrijven en vacatures om een carrière in de duurzaamheid te beginnen. Duurzame vacatures op allerlei gebieden zoals de energietransitie, overheid of natuur en milieu vind je regelmatig op onze website.


Michel Kleinjan | content manager Sustainablejobs.nl

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.