De WarmteTransitieMakers werken samen met gemeenten, bewoners en lokale partijen aan aardgasvrije oplossingen, zoals warmtenetten en warmtepompen. De WarmteTransitieMakers zoeken een passende aanpak en werken in heel Nederland.
Wanneer zijn jullie gestart en hoe is het idee tot stand gekomen?
De WarmteTransitieMakers is officieel opgericht op 16 maart 2018, maar de basis werd al gelegd op 6 januari 2011 met de oprichting van Greenvis. Dit deel van ons bedrijf hield zich vanaf het begin bezig met duurzame energieoplossingen.
Sinds de start van De WarmteTransitieMakers hebben we samen met een brede community gewerkt aan een gezamenlijke droom: de warmtetransitie in Nederland versnellen.
Het idee achter De WarmteTransitieMakers kwam voort uit de dringende behoefte om de overstap naar aardgasvrije oplossingen sneller en efficiënter te maken. We zagen dat iedere buurt anders is, met unieke wensen van bewoners en specifieke mogelijkheden.
“Daar wilden wij flexibel op inspelen, met een aanpak die voor iedereen werkt.”
Wat ons team bijzonder maakt, is dat we niet alleen focussen op de technische kant van de warmtetransitie, maar ook veel waarde hechten aan plezier in ons werk en persoonlijke ontwikkeling. We vinden het belangrijk om met plezier te werken en onszelf te blijven ontwikkelen.
Zo kunnen we steeds betere oplossingen bieden en zorgen voor een toekomst waarin iedereen aardgasvrij kan wonen, met warmte-oplossingen die passen bij de wensen van de gebruikers.
Wie zijn jullie opdrachtgevers en wat zijn jullie diensten?
Wij werken aan een duurzamere toekomst en helpen verschillende publieke en private partijen bij de warmtetransitie. Onze klanten zijn vooral gemeenten, provincies, de Rijksoverheid, woningcorporaties en warmtebedrijven.
Ook ondersteunen we bewonersinitiatieven en energiecoöperaties, zoals op het WG-terrein in Amsterdam. Onze diensten verschillen per project.
We adviseren de landelijke overheid over wetgeving en subsidies, helpen bewonersinitiatieven met plannen voor duurzame warmte, ondersteunen warmtebedrijven met technische oplossingen, en geven bewoners een stem in de besluitvorming.
Daarnaast begeleiden we gemeenten, zoals Amsterdam en Rotterdam, bij de overgang naar aardgasvrije wijken en werken we met netbeheerders aan het ontwikkelen van warmte-infrastructuur.
Ons werk is uitdagend omdat we sociale, politieke, juridische, economische en technische aspecten moeten samenbrengen. Daarom hebben we een team van experts, van ingenieurs tot communicatie-adviseurs, zodat we elke klant goed kunnen helpen.
Wat is de warmtetransitie?
De warmtetransitie betekent dat we anders omgaan met de warmte die we gebruiken om onze huizen te verwarmen en te douchen. Het is onderdeel van de bredere energietransitie, waarbij we overstappen op duurzame energie om beter voor de planeet te zorgen.
Voor een warm huis en een lekkere douche is veel energie nodig, ook al merken we dat vaak niet direct. Iedereen heeft behoefte aan warmte, maar de manier waarop we dat regelen, verschilt enorm.
Dit is waarom de energierekeningen van huishoudens nooit hetzelfde zijn. Hoeveel energie je gebruikt, hangt af van de woning, hoe de bewoners ermee omgaan, en de manier waarop de warmte wordt opgewekt.
Warmtebronnen zijn er volop. We kunnen warmte hergebruiken uit de industrie, uit water, de bodem, of via groen gas en andere duurzame bronnen. Soms moeten we nieuwe leidingen aanleggen of bestaande infrastructuur aanpassen om deze warmte bij de mensen te krijgen.
“Ons doel is om wijken voor te bereiden op een toekomst met duurzame warmte, tegen zo laag mogelijke kosten. Wij helpen om dit gebied voor gebied waar te maken, zodat iedereen kan profiteren van een duurzame warmtevoorziening.”
Uit welke facetten bestaat de warmtetransitie en wat is het verschil met de energietransitie?
De warmtetransitie bestaat uit verschillende facetten, zoals het verduurzamen van verwarming, het gebruik van duurzame energiebronnen en het verbeteren van isolatie. Het doel is om gebouwen minder energie te laten gebruiken en minder CO2 uit te stoten.
De energietransitie is breder; het gaat niet alleen om warmte, maar ook om elektriciteit en transport. Beide transities zijn belangrijk voor een duurzamere toekomst, maar ze richten zich op verschillende soorten energiegebruik.

Welke rol spelen jullie in de warmtetransitie van Nederland?
De WarmteTransitieMakers zijn uniek omdat we verschillen in onze aanpak. We combineren expertise met passie voor duurzaamheid. Onze kennis stelt ons in staat om innovatieve oplossingen te bieden, aangepast aan elke situatie.
We werken nauw samen met gemeenschappen, bedrijven en overheden, wat zorgt voor echte samenwerking en impact. We zijn niet alleen adviseurs, maar ook inspirators. Samen creëren we een toekomst waarin duurzame warmte de norm is!
Wat kunnen bedrijven en burgers de komende jaren van de warmtetransitie verwachten?
De komende jaren zullen bedrijven en burgers verschillende specifieke veranderingen zien door de warmtetransitie. Allereerst zullen we overstappen van gas naar duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen en zonneboilers.
“Dit betekent dat huizen en gebouwen energiezuiniger worden verwarmd.”
Daarnaast zullen er meer isolatiemaatregelen worden genomen, zodat gebouwen beter de warmte vasthouden. Dit verhoogt het comfort en verlaagt de energiekosten. Ook komt er meer aandacht voor het gebruik van lokale energiebronnen, zoals restwarmte en biogas.
Al deze veranderingen zorgen voor een schoner milieu en helpen ons om minder CO2-uitstoot te hebben. Samen werken we aan een toekomst met duurzame en betaalbare energie!
Waar kunnen mensen die meer willen weten terecht?
Iedereen die meer wil weten over onze projecten nodigen we uit om onze website te bezoeken. Je kunt daar alles ontdekken over wat we doen. Ook vind je daar al onze collega’s. Ze staan klaar om je vragen te beantwoorden, dus bel gerust!
Ben je specifiek geïnteresseerd in een functie bij ons? Neem dan contact op met Marloes Lutgerhorst via [email protected]
Marloes helpt je graag verder!
Enthousiast geworden over de warmtetransitie?
Bekijk onze vacatures op het gebied van de warmtetransitie.