een baan in de duurzaamheid

Tips voor het vinden van een baan in de duurzaamheid

Sustainablejobs.nl is een vacaturebank en freelance platform. Speciaal gericht op duurzame vacatures én duurzame freelance opdrachten. Sustainablejobs.nl is inmiddels niet meer het enige bedrijf in Nederland die zich specifiek focust op de duurzame arbeidsmarkt. In dit artikel kun je lezen hoe je duurzame vacatures kunt vinden en bij welke andere bedrijven je (online) terecht kunt om te solliciteren. Ga verder naar de tips voor het vinden van een baan in de duurzaamheid.

1. Wat zijn nou precies duurzame vacatures?

Met duurzame vacatures doelen wij niet alleen op vacatures waarbij je een directe impact hebt op de reductie van CO2 uitstoot. Of het opschalen van hernieuwbare energiebronnen. Een vacature kan bijvoorbeeld duurzaam genoemd worden omdat het indirect te maken heeft met het klimaat, milieu, watermanagement of milieubeleid. Eigenlijk zijn er op Sustainablejobs.nl veel verschillende vacatures te vinden, die direct of indirect, hier iets mee te maken (kunnen) hebben.

2. Wat zijn concrete duurzame vacatures of opdrachten?

Er zijn verschillende vacatures die direct iets te maken hebben met duurzaamheid, milieu of klimaatverbetering. Denk hierbij aan een adviseur energietransitie, projectleider duurzaamheid of een sustainability expert.

3. Zijn er ook duurzame freelance opdrachten?

Een groot deel van de werkende beroepsbevolking, werkt tegenwoordig op freelance basis. Een klein deel hiervan werkt binnen duurzame projecten bij grote ondernemingen, organisaties, overheden- en/ of mkb bedrijven. Vaak zijn dit freelancers die beschikken over (minimaal) een hbo opleidingsniveau. Daarbij hebben deze freelancers in de meeste gevallen al meer dan tien jaar ervaring binnen soortgelijke functies en opdrachten.

Vaak zijn dit opdrachten die zich richten op het uitschrijven van een milieu of duurzaamheidsbeleid. Of het adviseren van organisaties over verduurzaming. Of spitsen zich toe op de concrete uitvoer van duurzaamheid plannen. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan monteurs die energie efficiëntere installaties en technieken toepassen bij bedrijven.

4. Wat voor bedrijven bieden duurzame vacatures aan?

Op dit moment zijn het voornamelijk overheden, provincies, gemeentes, grote organisaties en/of startups met een grote investeerder achter zich. Verduurzaming voor veel kleinere of minder winstgevendere bedrijven is vaak nog te duur. Budgetten ontbreken hier vaak nog voor en de echte urgentie om hierin te investeren is ook nog afwezig. Toch verwachten we binnen Sustainablejobs.nl dat de urgentie en budgetten hiervoor in de komende jaren gaan groeien.

5. Op welke jobboards kan je duurzame vacatures vinden?

Er zijn verschillende websites waar duurzame- en sustainability vacatures te vinden zijn. Speciaal voor dit artikel hebben wij voor jou een lijstje gemaakt van een aantal verschillende spelers binnen de duurzame arbeidsmarkt.

Inhuren.com

Deze partij pakt het nog bescheiden aan, maar verwacht in de komende jaren hard te gaan opschalen binnen duurzame sectoren. Met drie vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is Inhuren.com een middelgrote speler binnen de duurzame vacatures. Bekijk hier het complete aanbod van duurzame vacatures van deze speler.

Greenjobs.nl

Super leuke vacaturebank met een groot aanbod van duurzame vacatures. Daarnaast beschikt Greenjobs.nl over een grote hoeveelheid volgers op zo een beetje alle sociale media. Dagelijks komen er een groot aantal nieuwe vacatures op Greenjobs.nl. Deze jobboard is dan ook zeker interessant om in de gaten te houden.

Duurzamevacaturebank.nl

De ”DVB” (DuurzameVacatureBank) bestaat sinds 2007 en is destijds opgericht door iemand met een grote interesse voor duurzaamheid en milieu. Daarmee is de DVB de oudste (online) speler binnen de duurzame vacaturemarkt. Het aanbod vacatures bij de duurzamevacaturebank.nl groeit al een tijdje niet meer en ook de website is flink verouderd. Maar het blijft een interessante online vacaturebank om in de gaten te blijven houden.

MVO Vacaturebank

De MVO Vacaturebank (MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is onderdeel van een informatieve website over duurzaamheid, ondernemen en beleid. Het is zeker interessant om af en toe op deze vacaturebank een kijkje te nemen als werkzoekende.

Young Capital

Misschien wel Nederlands beste speler binnen de flexibele arbeidsmarkt. En ook Young Capital heeft de laatste jaren ontdekt dat het duurzaamheid de toekomst heeft, en dat het aantal banen binnen deze sectoren zal gaan groeien.

KwH People – Detacheerder voor duurzame vacatures

KwH People is een zeer professionele detacheerder die vraag en aanbod bij elkaar brengt binnen de duurzame arbeidsmarkt. Ze hebben een groot aantal vacatures en projecten voor werkzoekenden en freelancers binnen de duurzaamheid. Wanneer je als werkzoekende bemiddelt wilt worden naar een duurzame vacature, is dit zeker een partij om eens te solliciteren en een gesprek aan te gaan.

6. Solliciteren op een sustainability vacature?

Ben je werkzoekende en wil je aan de slag binnen een baan met impact op het klimaat, milieu en de natuur? Bekijk dan ook alle vacatures op Sustainablejobs.nl. Vanaf onze homepage zijn alle vacatures te vinden die wij momenteel beschikbaar hebben. Naast vacatures beschikken wij over een groot aanbod van freelance opdrachten en projecten.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!