Projectleider in de energietransitie

Leuk dat je komt lezen over een functie als projectleider in de energietransitie! Binnen de energietransities zijn talloos veel functies beschikbaar en zo dus veel mogelijkheden binnen jouw loopbaan. Denk hierbij van beroepen als monteur van zonnepanelen tot business developer. Genoeg keuze dus! In deze blog gaan we het hebben over de functie als projectleider. Wat houdt deze functie precies in en bij welke organisaties kan je terecht? Maar eerst vertellen we je meer over de duurzame energietransitie en manieren van duurzaam energie opwekken.

 

Duurzame energietransitie

Als we denken aan duurzame energietransitie dan gaat het voornamelijk om een zo weinig mogelijke uitstoot van het stofje CO2. De koolstofdioxide die in de atmosfeer zit, absorbeert alle warmte. Doordat er op aarde een enorme hoeveelheid aan CO2 elke dag uitgestoot word, wordt deze aardbol ook steeds warmer. Dit heeft grote gevolgen op het klimaat. Zo’n 20% van deze uitstoot komt uit de sector elektriciteit en 13% van de gebouwde omgeving (door het stoken van aardgassen). Deze CO2 afdruk kan gelukkig op een aantal manieren verminderd worden binnen de energietransitie.

 

Manieren om duurzaam energie op te wekken

De afgelopen jaren is er veel ontwikkeling geweest binnen de energietransitie. Er zijn nieuwe methodes ontwikkeld om energie op te wekken en deze worden ook steeds meer geoptimaliseerd. De meest voorkomende vormen van duurzaam energie opwekken kennen we eigenlijk allemaal wel. Het gaat hier om zonne-energie door middel van zonnepanelen, energie opwekken door middel van windkracht (windmolens dus), daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van waterkracht, lucht -en bodemwarmte en biomassa.

In Nederland is het gebruik van waterkracht nog vol op in ontwikkeling. Dit wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit andere Europese landen. Om energie op te wekken uit waterkracht zijn er turbines ontwikkeld. Door de enorme kracht van het water dat door deze turbines heen stroomt, komt de turbine in beweging. Hierdoor wordt er energie opgewerkt.

Energie opwekken door middel van lucht -en bodemwarmte is ook steeds meer in opkomst. Door een elektrische warmtepomp wordt de warmte uit de lucht en de bodem benut om woningen te koelen en te verwarmen. Deze warmte kan ook uit diepere lagen uit de aarde worden opgewerkt (circa 500 meter diep). Met deze hoeveelheid kan een wijk bijvoorbeeld verwarmd worden.

Biomassa wordt omschreven als organisch materiaal, ook wel bekend onder de term compost. Denk hierbij aan houtresten of fruit, tuin -en groente afval. Opwekken van energie uit dit organische materiaal kan door middel van verbranding. Energie opwekken uit biomassa is duurzaam omdat de CO2 die vrijkomt bij het verbrandingsproces, verdwijnt.

 

Wat doet een projectleider in de energietransitie?

Nu we weten welke manieren er zijn voor het opwekken van duurzame energie, kunnen we het hebben over de functie als projectleider binnen de energietransitie. Daarbij geven we antwoord op de volgende vraag: wat houdt deze functie precies in?

Als projectleider ben je voornamelijk bezig met het opstellen van projectplannen en het uitwerken hiervan. Zoals de naam al zegt. Hierbij houd je ook de planningen en budgettering goed in de gaten. Deze projecten gaan voornamelijk over het optimaliseren van het opwekken van duurzame energie en het koppelen van deze manieren naar huishoudens. Tijdens het uitvoeren van het project voer je tussentijdse correcties uit en staat aan het hoofd van het project. Hierbij houd je contact met aannemers, leveranciers en monteurs. Als bedenker en oprichter van het project ben jij verantwoordelijk voor het goed verlopen van het projectplan. Hierbij is goede communicatie met de betrokken partijen essentieel. Bij deze functie komt ook het aanvragen en opstellen van offertes kijken. De projecten handel je zowel technisch als commercieel af. Een hele interessante functie dus met veel verantwoordelijkheid!

Wat houdt deze functie precies in binnen de energietransitie? Binnen de energietransitie ga je je voornamelijk focussen op het duurzaam opwekken van energie. De bovenstaande manieren dus, onder het kopje duurzame energie. Hierbij help je met het ontwikkelen van duurzame energieprojecten en draag je een steentje bij aan het tegengaan van de klimaatverandering. Klinkt goed toch?

 

Projectleider energietransitie nog even concreet in beeld

Hopelijk heb je nu een goed beeld over wat de functie als projectleider in de energietransitie precies inhoudt. Voor een goed overzicht zetten we alles even voor je op een rijtje.

Als projectleider in de energietransitie ga je het volgende doen:

  • Projectplannen opstellen en uitvoeren over het opwekken van duurzame energie.
  • Tussentijdse correcties uitvoeren en optimaliseren van het project.
  • Contacten onderhouden met betrokken partijen, zoals leveranciers en aannemers.

Hierbij zijn de vijf meest voorkomende manieren van het opwekken van energie op een milieuvriendelijke manier:

  • Zonne-energie, door middel van zonnepanelen.
  • Windenergie, door middel van windmolens.
  • Opwekken via waterkracht, door middel van turbines.
  • Lucht -en bodem warmte, door middel van een elektrische warmtepomp.
  • Biomassa, door middel van verbranding van organisch materiaal.

 

Waar kun je terecht voor deze functie?

Diverse organisaties bieden deze functie aan. Een mooie organisatie die deze functie beschikbaar heeft gesteld op Sustainablejobs is Lens. Lens is een organisatie die zich richt op het opwekken van zonne-energie en streeft naar een CO2 neutrale wereld. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar Lens, klik dan hier om meer te lezen over deze duurzame organisatie.

Hoewel Lens zich richt op het opwekken van zonne-energie, zijn er ook organisaties die zich juist weer richten op andere manieren van duurzaam energie opwekken. Binnen de vacatures van Sustainablejobs is Lens de enige die deze functie aanbiedt.

 

Jouw nieuwe functie als projectleider in de energietransitie

Mocht je na het lezen van deze blog ineens denken: ‘Hey, dit klinkt als helemaal iets voor mij!’, dan hebben wij goed nieuws voor je! Op onze vacaturepagina zijn namelijk diverse functies beschikbaar in de energietransitie. Zo ook de functie als projectleider bij Lens! Ben je geïnteresseerd? Klik dan snel hier om de vacature te bekijken. Neem gerust een kijkje in het ruime aanbod aan vacatures in de duurzame energie van Sustainablejobs.

Is een functie binnen de energietransitie niet helemaal jouw ding, maar wel op zoek naar een duurzame baan of stageplek? Dan heeft Sustainablejobs precies wat je zoekt! Binnen vrijwel alle duurzame categorieën hebben wij precies wat je zoekt! Neem dus snel een kijkje op Sustainablejobs.nl door hier te klikken en help samen mee aan een duurzamere toekomst.

Nog niet uitgelezen over het opwekken van duurzame energie? Begrijpelijk! Lees verder over bedrijven binnen de energietransitie of de functie als monteur in de energietransitie.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.