Adviseur Duurzaam Afval | Beroepengids

Lees hier alles over het beroep van een Adviseur Duurzaam afval!

Bekijk de taken en verantwoordelijkheden van een Adviseur Duurzame Afval

Een Adviseur Duurzame Afval is het aanspreekpunt op het gebied van verduurzaming van afval. Je weet welke rest- en afvalstoffen er zijn en wat het milieu-impact daarvan is. Je adviseert over oplossingen om dit te beperken.

Wat betekent Duurzame Afval?

Duurzame afval houdt in dat er op een duurzame manier wordt gekeken naar het afval. Denk hierbij aan vermindering van de afvalproductie, scheiden van afval en de mogelijkheden om waardevolle restmaterialen van het afval te herbruiken. Het doel hiervan is om zowel kosten te sparen als bij te dragen aan een beter milieu.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een Adviseur Duurzame Afval?

Een Adviseur Duurzaam afval begeleidt een of meerdere projecten en geeft advies over afval in het algemeen en de mogelijkheden voor hergebruik. Je werkt mee aan een circulaire economie met als doel om de schade aan het milieu te voorkomen, te minimaliseren of te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bodemkwaliteit of afvalwatertechnologie. Je maakt projectvoorstellen op, verzamelt data en weet hier analyses uit te trekken. Je bepaalt nulmetingen van rest- en afvalstromen, brengt deze in kaart en je weet wat het milieu-impact daarvan is. Je bekijkt vergunningsaanvragen en rapporten over (bedrijfs)afvalstoffen.

In jouw functie help je mee aan vermindering van grondstoffenuitputting en levert een bijdrage aan de duurzaamheid, de leefbaarheid en de veiligheid.

Welke opleiding moet een Adviseur Duurzame Afval volgen?

Er zijn verschillende hbo- en wo-opleidingen te volgen, zoals milieukunde, biologie, land- en watermanagement, aardwetenschappen en bodem- water en atmosfeer. Al dan niet te combineren met de verkorte opleiding/cursus zoals Afval/Grondstoffen Management. Ook zijn er gerichte vervolgopleiding op het gebied van duurzaamheid, milieu en veiligheid te volgen.

Wat verdient iemand?

Binnen deze rol kunnen de salarissen en freelance tarieven ver uiteenlopen. Dit is afhankelijk van opleiding, werkervaring en expertise. Ook zijn er zowel junior als senior functies voor dit specifieke beroep. Bij een volledige werkweek ligt het salaris tussen de €2400 en de €5000 bruto per maand. Ook de tarieven voor een freelance Adviseur Duurzame Afval variëren, afhankelijk van de opdracht, ervaring en gevraagde expertise tussen de €45,00 en €130,00 per uur.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Plaats Freemium Facature

Sustainablejobs.nl is een Duurzame Vacaturebank met een focus op bedrijven, instellingen, gemeentes en overheden in Nederland (en hopelijk snel daarbuiten). Ter kennismaking is het mogelijk om een freemium vacature te plaatsen in ons netwerk!