Wat is een Sustainability Expert? 

Lees hier alles over het werk van een Sustainability Expert. 

Bekijk de taken en verantwoordelijkheden van een Sustainability Expert

Een Sustainability Expert is (eind)verantwoordelijk voor de coördinatie van duurzaamheidsprojecten.

Je onderzoekt, analyseert en identificeert nieuwe mogelijkheden voor verbetering van verschillende projecten in sectoren zoals voedsel, landbouw, logistiek en woningbouw met als doel om duurzaamheid, energietransities en klimaatadaptie verder te ontwikkelen.

Wat betekent sustainability?

Sustainability is de Engelse term voor duurzaamheid. Werkzaamheden op dit gebied zijn gericht op het behoud van het ecosysteem, biodiversiteit of verbetering daarvan met als doel om een gezond evenwicht te vinden tussen mens, milieu en economie.

In de context van 2023 verwijst ‘sustainability’ naar het vermogen om de natuurlijke hulpbronnen en het milieu te behouden en te beschermen, zodat toekomstige generaties kunnen voldoen aan hun eigen behoeften en welzijn kunnen bereiken zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden van de planeet. Dit betekent dat er een nadruk ligt op het verminderen van de ecologische voetafdruk van menselijke activiteiten, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van schone en hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast worden er inspanningen geleverd om duurzame consumptie en productie te stimuleren en om de sociale en economische ontwikkeling op een duurzame manier te bevorderen. Kortom, in 2023 wordt er veel belang gehecht aan het verminderen van de impact van menselijke activiteiten op de planeet, om zo de natuurlijke hulpbronnen te behouden en het welzijn van de toekomstige generaties te waarborgen.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een Sustainability Expert?

Een Sustainability Expert speelt een toonaangevende rol bij een of meerdere verduurzaamheidstrajecten. Je bent (eind)verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de implementatie daarvan. Je managet, monitort en rapporteert aan de directie en in sommige functies ben je ook onderdeel van het Managementteam. Je bepaalt de strategische lijnen en weet de markttrends te vertalen naar realistische projecten. Je analyseert de bedrijfs- en duurzaamheidsbehoeften en weet hiervan een blauwdruk te maken voor nieuwe circulaire bedrijfsmodellen. Je voert quick scans en voetafdrukbeoordelingen uit, je brengt kennis in op het gebied van duurzame technieken en weet deze in verschillende scenario’s door te rekenen. Je ziet erop toe dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.

Welke opleiding moet een Sustainability Expert volgen?

Op specialist te worden op het gebied van duurzaamheid heb je naast een relevante hbo- of wo-afstudeerrichting zoals Bedrijfskunde of Sustainabilty ook en voltooide masteropleiding nodig in een wetenschappelijke of technische richting met een duurzaamheidscomponent, bijvoorbeeld Industriële ecologie, Milieutechniek, Milieuwetenschappen of Duurzaamheidseconomie. Ook beschik je over de nodige werkervaring in duurzaamheidsgerelateerde functies en heb je een sterke affiniteit op het gebied van circulaire economie, supply chain-analyse/-management, levenscyclusanalyse.

Wat verdient iemand?

Als Sustainability Expert ben je senior in jouw vakgebied. Afhankelijk van jouw expertise, het dienstverband en de sector waarin je werkzaam bent, liggen de salarissen tussen de €5500 en de €7500 bruto per maand. De freelancetarieven variëren tussen €90,00 en €175,00 per uur, dit is mede afhankelijk van de complexiteit van de opdracht.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Plaats een Vacature

Plaats een vacature of opdracht in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recruiter nodig?

Heb je meer hulp nodig bij het invullen van meerdere duurzame vacatures? Bekijk de mogelijkheden tot het inhuren van één van onze recruiters!

Plaats een Vacature in ons netwerk! 

Vacature Plaatsing

Plaats een standaard vacature voor het vinden van een nieuwe collega! 

€275,-

Per vacature plaatsing

Spotlight Vacature

Optimaal gebruik maken van Sustainablejobs.nl. 

€375,-

Per vacature plaatsing

Jaarlidmaatschap

Onbeperkt publiceren (via automatische koppeling). 

€1250,-

Per jaar