Bekijk de taken en verantwoordelijkheden van een Sustainability Expert

Een Sustainability Expert is (eind)verantwoordelijk voor de coördinatie van duurzaamheidsprojecten.

Je onderzoekt, analyseert en identificeert nieuwe mogelijkheden voor verbetering van verschillende projecten in sectoren zoals voedsel, landbouw, logistiek en woningbouw met als doel om duurzaamheid, energietransities en klimaatadaptie verder te ontwikkelen.

Wat betekent sustainability?

Sustainability is de Engelse term voor duurzaamheid. Werkzaamheden op dit gebied zijn gericht op het behoud van het ecosysteem, biodiversiteit of verbetering daarvan met als doel om een gezond evenwicht te vinden tussen mens, milieu en economie.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een Sustainability Expert?

Een Sustainability Expert speelt een toonaangevende rol bij een of meerdere verduurzaamheidstrajecten. Je bent (eind)verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de implementatie daarvan. Je managet, monitort en rapporteert aan de directie en in sommige functies ben je ook onderdeel van het Managementteam. Je bepaalt de strategische lijnen en weet de markttrends te vertalen naar realistische projecten. Je analyseert de bedrijfs- en duurzaamheidsbehoeften en weet hiervan een blauwdruk te maken voor nieuwe circulaire bedrijfsmodellen. Je voert quick scans en voetafdrukbeoordelingen uit, je brengt kennis in op het gebied van duurzame technieken en weet deze in verschillende scenario’s door te rekenen. Je ziet erop toe dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.

Welke opleiding moet een Sustainability Expert volgen?

Op specialist te worden op het gebied van duurzaamheid heb je naast een relevante hbo- of wo-afstudeerrichting zoals Bedrijfskunde of Sustainabilty ook en voltooide masteropleiding nodig in een wetenschappelijke of technische richting met een duurzaamheidscomponent, bijvoorbeeld Industriële ecologie, Milieutechniek, Milieuwetenschappen of Duurzaamheidseconomie. Ook beschik je over de nodige werkervaring in duurzaamheidsgerelateerde functies en heb je een sterke affiniteit op het gebied van circulaire economie, supply chain-analyse/-management, levenscyclusanalyse.

Wat verdient iemand?

Als Sustainability Expert ben je senior in jouw vakgebied. Afhankelijk van jouw expertise, het dienstverband en de sector waarin je werkzaam bent, liggen de salarissen tussen de €5500 en de €7500 bruto per maand. De freelancetarieven variëren tussen €90,00 en €175,00 per uur, dit is mede afhankelijk van de complexiteit van de opdracht.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar support@sustainablejobs.nl.