[vc_row row_height_percent=”0″ back_color=”color-997403″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”75″ border_style=”inherit” shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_percent=”100″ gutter_size=”3″ back_color=”color-prif” overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″][vc_single_image media=”88538″ media_width_percent=”100″ lbox_title=”yes”][vc_column_text border_color=”color-gyho”]

Bekijk de taken en verantwoordelijkheden van een Beleidsadviseur Milieu

Een Beleidsadviseur Milieu is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van het milieubeleid. Dit kan verschillende thema’s bevatten, zoals o.a. geluid-, lucht- bodem- en waterkwaliteit, leefomgevingsveiligheid, energie- en grondstoffentransitie, zonnebeheer, afval en verwerking.

Wat betekent Milieu?

Milieu is een overkoepelende term voor alles wat met de leefomgeving van mensen, dieren en planten te maken heeft. Binnen milieukunde zijn er verschillende disciplines waarin je je kan specialiseren zoals bijvoorbeeld milieuverontreiniging, stikstofbeleid, ruimtelijke ordening en vele andere.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een Beleidsadviseur Milieu?

Een beleidsadviseur milieu is (mede) verantwoordelijk voor beleidsontwikkelingen, innovatie en implementatie van het milieubeleid. Je weet de milieuvisie te vertalen naar beleid en deze om te zetten naar concrete adviezen, waarbij je rekening houdt met de wet- en regelgeving en de bestaande procedures. Je werkt nauw samen met beleidstrajecten van andere expertises, behartigt de milieubelangen in verschillende samenwerkingsverbanden en creëert een draagvlak tot samenwerking. Je bent een sparringpartner, toetst de omgevingsvergunningen en verordeningen en bewaakt de uitvoeringsprocessen. Je blijft goed op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied en weet eventuele consequenties daarvan te vertalen naar concrete oplossingen. 

Welke opleiding moet een Beleidsadviseur Milieu volgen?

Er zijn verschillende opleidingen te volgen. Je kan een na afronding van een wo- of hbo-opleiding een gerichte vervolgopleiding op het gebied van duurzaamheid, milieu en veiligheid volgen. Ook zijn er opleidingen Milieuwetenschappen, Duurzaamheid, Energie en Milieu op verschillende niveaus te volgen. De meeste opleidingen zijn zowel deeltijd als voltijd beschikbaar.

Wat verdient iemand?

Binnen deze rol kunnen de salarissen en freelance tarieven ver uiteenlopen. Het kan namelijk om een fulltime vacature gaan maar ook om een tijdelijke freelance opdracht. Binnen een dienstverband kan het salaris starten bij €2300 en uitlopen tot wel €5000 op maandbasis. Dat is ook afhankelijk van het opleidingsniveau, expertise en werkervaring. Ook voor freelance opdrachten verschillen de tarieven van €45,00 per uur tot en met wel €130,00 per uur, afhankelijk van de complexiteit van de vraagstukken van de organisatie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]