Wat is een Consultant Energie & Duurzaamheid

Lees hier alles over het werk van een Consultant Energie & Duurzaamheid. 

Wat is een Consultant Energie & Duurzaamheid?

Als Consultant Energie & Duurzaamheid ben je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de duurzaamheid. Met jouw kennis geef je klanten zoals bedrijven of gemeentes advies over technieken die zij het beste kunnen toepassen om wijken, panden of processen te verduurzamen. Je geeft hen advies over energiemanagement, duurzaam koelen en verwarmen en gebouwoptimalisatie.

Daarnaast help je klanten en collega’s met vragen over duurzaamheidssubsidies, wet- en regelgeving en certificering. Je ondersteunt ze bij het behalen van duurzaamheidscertificaten en initieert duurzame oplossingen.

Jouw verantwoordelijkheden als Consultant Energie & Duurzaamheid

Je belangrijkste verantwoordelijkheid als Consultant Energie & Duurzaamheid is het uitbrengen van goed advies over verduurzaming. Daarnaast vervul je dé verbindende rol tussen het bedrijf waar je in dienst bent en de klant. Je zorgt ervoor dat samenwerkingen binnen de energietransitie tot stand komen en soepel verlopen.

Vijf bedrijven met vacatures in deze hoek

  1. Fakton: Vastgoedadviseur voor de publieke en private sector in Nederland.
  2. Strukton: Bouw- en technologiebedrijf dat focust op railgerelateerde werkzaamheden en door technologie gedreven specialismen.
  3. Berenschot: Adviesbureau dat digitale oplossingen biedt en implementatie begeleidt in zowel de publieke sector als het bedrijfsleven.
  4. Redbrook Engineering: Technisch projectenbureau dat Engineering & Design opdrachten uitvoert binnen verschillende branches.
  5. Polanski & Partners: Specialist op het gebied van arbeidsbemiddeling en gebouwgebonden installatietechniek.

Aan wat voor projecten werkt een Consultant Energie & Duurzaamheid? (Bijvoorbeeld: In welke gevallen worden ze ingehuurd?)

Er zijn veel verschillende soorten projecten waar een Consultant Energie & Duurzaamheid zich mee bezighoudt. Een concreet voorbeeld is de Regionale Energie Strategie, waarbij je regio’s helpt bij de ontwikkeling van nieuwe energiestrategieën. Een andere mogelijkheid is dat je meewerkt aan de Transitievisie Warmte bij het formuleren en uitwerken van wijkuitvoeringsplannen. Ook kan je als Consultant Energie & Duurzaamheid adviseren in projecten die bijvoorbeeld te maken hebben met gebiedsontwikkeling, functieverandering of verduurzaming van monumentale panden.

Op wat voor contractbasis werkt een Consultant Energie & Duurzaamheid?

De meeste bedrijven hebben het liefst Consultants Energie & Duurzaamheid in vaste dienst. Daarnaast is het mogelijk om als uitzendkracht te werken. Vaak word je in dit geval voor een langere periode gelinkt aan een bedrijf. Het is ook mogelijk om als freelancer te werken maar in de praktijk gebeurt dit weinig.

Het (bruto) salaris of het uurtarief van een Consultant Energie & Duurzaamheid

Vaak hangt het salaris af van de ervaring die je van tevoren hebt. Wanneer je als junior begint zal je salaris rond de €2700,- per maand liggen. Heb je echter relevante ervaring verdien je tussen de €3500,- en €4000,-. Als senior kan je zelfs tot wel €5000,- per maand verdienen.

Het uurtarief van een freelancer ligt meestal tussen de €45,- en €80,- per uur. In enkele gevallen kan het uurtarief nog hoger liggen.

Hoe kan je Consultant Energie & Duurzaamheid worden?

Er zijn een aantal eisen waar een je als Consultant Energie & Duurzaamheid aan moet voldoen. Afhankelijk van het bedrijf en de exacte functie wordt van je verwacht dat je een relevante HBO- of WO-opleiding hebt afgerond. Denk hierbij aan een opleiding Planologie, Ruimtelijke Ordening of Future Planet Studies. Ook wordt vaak om relevante stage- of werkervaring gevraagd, en wordt soms geëist dat je over een rijbewijs (B) beschikt.

Daarnaast zijn er een aantal karaktereigenschappen waarin je jezelf grotendeels moet herkennen. Je bent bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid en beschikt over kennis van de energietransitie en klimaatadaptie. Ook ben je analytisch sterk en ondernemend. Tot slot is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, je werkt immers veel samen met andere partijen.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Bekijk ook:

Plaats een Vacature

Plaats een vacature of opdracht in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recruiter nodig?

Heb je meer hulp nodig bij het invullen van meerdere duurzame vacatures? Bekijk de mogelijkheden tot het inhuren van één van onze recruiters!

Plaats een Vacature in ons netwerk! 

Vacature Plaatsing

Plaats een standaard vacature voor het vinden van een nieuwe collega! 

€275,-

Per vacature plaatsing

Spotlight Vacature

Optimaal gebruik maken van Sustainablejobs.nl. 

€375,-

Per vacature plaatsing

Jaarlidmaatschap

Onbeperkt publiceren (via automatische koppeling). 

€1250,-

Per jaar